Artan Maliyetler Personel Yükseltici Platform Sektörünü Tehdit Ediyor

Mak-Ser Platform Genel Müdürü Mahir Polat:
“Kiralama bedellerinin gerçek değerine ulaşamaması halinde daha yıkıcı bir durum ile karşılaşacağız”

Personel yükseltici platform sektöründe bugüne kadar pek alışkın olunmayan bir dönem yaşanıyor. Zira, iş güvenliği ve iş verimliliği açısından sağladığı faydalar sebebiyle kullanımı hızla yaygınlaşan sektörde son yıllara kadar hep büyüyen bir pazar grafiği söz konusuydu.

Geçtiğimiz yıl içerisinde İstanbul Havalimanı gibi bazı büyük ölçekli projelerin tamamlanmasıyla açığa çıkan makine parkını yeni projelerle doldurmaya odaklanan sektör, bu sefer de korona virüs salgını ve artan döviz kurlarının tehdidi altında.

Gerek temsilcisi olduğu Dingli ürünleri gerekse marka bağımsız olarak sunduğu servis ve yedek parça hizmetleriyle personel yükseltici platform sektörünün Türkiye’deki önde gelen tedarikçileri arasında yer alan Mak-Ser Platform Genel Müdürü Mahir Polat ile korona virüs gölgesindeki sektörün gündemini ve geleceğini konuştuk.

Korona virüs salgını küresel Personel Yükseltici Platform (PYP) sektörünü nasıl etkiledi?

Dingli ile ilişkilerimizden ötürü öncelikle Çin pazarından bir değerlendirme paylaşabiliriz. Malum korona virüs salgınının çıkış noktası Çin, herkesten önce bu durumdan etkilendi. Ancak sıkı tedbirler ile çok kısa sürede salgını kontrol altına aldı. Dünyanın geri kalanı gerçekte bir virüs var mı yok mu tartışmasını yaşarken, Çin günlük hayat ve ekonomide normalleşmeye hızlı bir şekilde geçti. Bu normalleşme ve korona virüs etkisi her sektör için aynı mertebede olmadı.

“Salgın ile mücadele süreci tedarik zincirlerinde aksamaya neden oldu”

PYP sektörü, Çin için oldukça yeni ve gelişmeye açık bir sektör. Mevcut üretime eşit veya daha fazla miktarda bir talep vardı. Dolayısı ile üretim ve satış anlamında bir daralma yaşanmadı. Ancak salgın ile mücadele süreci tedarik zincirlerinde aksamaya neden oldu. Bu durum komponent tedarikinde gecikme ve maliyet artışlarını beraberinde getirdi. Nisan ve mayıs aylarında teslim sürelerinin uzun olduğunu gördük. Ancak kısa sürede bu durum da makul düzeylere geldi.

Türkiye pazarı bu durumdan nasıl etkileniyor?

Sektörel anlamda biz zaten Türkiye’de Nisan 2018’den beri bir daralma yaşıyoruz. PYP pazarının ilk aldığı darbe, Avrupa menşeili ürünler hariç ithal ürünlere getirilen %7,6 mertebesindeki ek gümrük vergisi olmuştur. Arkasından malum kur krizi ile çok daha büyük bir darbe aldık. Pazarın %80’ini oluşturan kiralama firmaları, büyük oranda yabancı para üzerinden leasing yolu ile borçlanarak ekipman almışlardı. Kur krizi ile mevcut borçları katlanarak arttı. Bu durum yeni yatırımların ciddi anlamda ertelenmesine enden oldu.

“İkinci yarıda kısmi bir iyileşme görüyoruz”

Nihayetinde genç bir sektörüz ve 2019 yılı ikinci yarısında yeniden bir canlanma yaşayabiliriz diye değerlendiriyorduk. Bu sefer de salgın ile karşılaştık ve maalesef 2020 ilk yarısını da kaybetmiş olduk. İkinci yarıda kısmi bir iyileşme görüyoruz. Fakat salgının kontrol dışına çıkması ve günlük hayatta kısıtlamaların tekrar gündeme gelmesi ile bu durum her an terse dönebilir.

Kaynak: Forum Makina (http://www.forummakina.com.tr/tr/haberler/artan-maliyetler-personel-yukseltici-platform-sektorunu-tehdit-ediyor)

Bu gönderiyi paylaş