Hep Birlikte Engelleri Kaldırabiliriz!

İşitme Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanlı Sayın Muammer AY ile engelli çalıştırma üzerine konuştuk.

Sayın Muammer Ay, federasyon faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ülkemizde yaşayan engelliler arasında en büyük kısmı oluşturan yaklaşık 4 milyonun üzerinde duyma ve konuşma yeteneğinden yoksun, işitme engellinin sesi olmak, yaşadıkları ortam, ailesi, dostları, ekonomik ve soysal çevresiyle yaşanan tüm sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacı ile kurulan federasyonumuz birçok faaliyet yürütmektedir.

Ülkemizde engelli çalıştırmama neticesinde ne tür cezalar uygulanıyor?
Ülkemizdeki şirketlerin engelli açıkları olduğunu ve şartların engellilere uygun olmaması nedeniyle dolduramadıkları için ağır cezalara tabi tutulmaktadırlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Jülide SARIEROĞLU yaptığı açıklamada, 11.000 işyerlerine 50 kişide 3 engelli çalıştırmadıkları için 33 milyon TL cezai işlem uyguladıklarını, 2. cezanın da yolda olduğunu belirttiler.

Türkiye’de engellilerimizin her alanda başarıları takdire şayan iken, ancak engelinden, ailevi nedenlerden, psikolojik nedenlerden, çift engelli dediğimiz sara hastası olup işitme engelli olan engellilerimizin; özellikle bayan engellilerimizin 10 yıl gibi kısa zamanda emekli olma hakları bulunmaktadır. Fakat firmalar kabul etmediği için emeklilik haklarını kazanamamaktadırlar. Öte taraftan baktığımız da ise, şirketlerde engelliye uygun ortamların olmaması tehlikeli işler dediğimiz ağır sanayi firmaları olsun engelli alamamakta olup ciddi cezalar ödeyebilmektedirler.

Bu cezaları firmaların ödememesi ve engellilerimizin de istihdama katkısı için ne tür çalışmalar yaptınız?
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğümüz ile birlikte istihdamı attırmayı hedefleyen ve evde esnek kadrosundaki maddeye istinaden engelinden ve ailevi nedenlerden dolayı çalışamayacak olan engellilerimiz için bir çalışma başlattık. İşe gelmeden, sadece asgari ücretini ve SSK’sını ödeyerek, engelli kontenjan açıklarını kapatarak şirketler, engelli çalıştırma zorunluluğundan ve cezai işlemlerden kurtulması ile ilgili, İşitme Engelliler Federasyonumuz ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile projeyi hayata geçirmiş bulunmaktayız.

Bu uygulama, daha önce birçok şirkette uygulanmaktaydı. Ama konu ile ilgili bir yönetmelik ve yasa yoktu ve ortada boşluk mevzuat boşluğu vardı. Şimdi o boşluğu ilgili yönetmelik ile İşitme Engelliler Federasyonumuz ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü doldurmuş olduk.

Vinç ve Platform Sektörü de bu hizmetten yararlanabilir mi?
Konu ile ilgili yasa 6/5/2016 yılında geçti.4857 sayılı kanunun 14 üncü maddesinde 6/5/2016 tarih ve 6715 sayılı kanunun 2 inci maddesi evde esnek çalışma yönetmeliği olup resmi yazının içinde de geçmekte olup tehlikeli işler kapsamında olan Vinç işlerinde engelli çalıştıramadıkları için İşitme Engelliler Federasyonumuzla irtibata geçmeleri takdirde gerekli prosürdürler konusunda elimizden gelen desteğimizi vermeye hazır olduğumuzu bildiririm.

Bu gönderiyi paylaş